Koppig Limburg

7 t/m 27 april

Terpkerk, Grotestraat 26

Oud Urmond

za – zo 13.00 – 17.00 uur

Koppig Limburg

7 t/m 27 april

 

Terpkerk, Grotestraat 26

Oud Urmond

za – zo 13.00 – 17.00 uur

De expositie toont hoe twee kunstenaars in het project Head-Lines samen werken, zich autonoom verder ontwikkelen en vervolgens hun vakmanschap delen ten dienste van een gemeenschappelijke sculptuur.

Koppig Limburg is een avontuurlijke reis door het onderzoeksproject Head-Lines. Het project heeft een  geschiedenis van dromen,  ontdekken, ontwerpen en doen.

De kiem wordt gelegd in 1983 als twee beeldend kunstenaars in de dop elkaar ontmoeten in de academie in Maastricht.  Een klassieke opleiding en hun vakdocent was Appie Drielsma.  Ze tonen een voorliefde voor de anatomie en het portret.  Na de opleiding gaat ieder zijns  weegs, ontwikkelt een eigen handschrift en een eigen visie op vormgeving.

In 2009 – al filosoferend (met anderen) over de kunst, het ambacht en de passie  ‘het portret’ – komt Head-Lines tot leven.  Werkplaats K in Kerkrade is de kunstkraamkamer, daar verandert een klomp klei in een mensenhoofd. José Fijnaut en Maria Stams boetseren 120 personen tijdens twee uur durende sessies. En Marie José  Moers bevraagt tijdens het boetserend portretteren van  alle 120 geportretteerden hen over hun visie op kunst. Op deze wijze creëren zij gedrieën een multimediaal tijdsdocument.

Door de intensieve samenwerking ontdekken beide kunstenaars elkaars (meer of minder) sterke kanten. Ze vinden  bij elkaar de ruimte en hebben de moed en durf om samen, gelijktijdig  één portret te boetseren: een compositie “quatre mains”: portret nummer 141 Wim Kemp.

De door CWS  georganiseerde expositie in de Terpkerk is een selectie uit het document Head-Lines, de geboetseerde portretten en de gedachte over kunst. Alle facetten van het project zijn te bewonderen. Ondersteund door film uit het archief en een documentaire gemaakt door de Kleine K .

Lokatie

Terpkerk
Grote Straat 26
Oud-Urmond

Wanneer

7 t/m 27 april (beide paasdagen geopend)
za – zo van 13.00 ‑ 17.00 uur

Bijzonderheden