Kunstmoer De Grous
Vers uit eigen gemeente...In Multifunctioneel Centrum De Grous is een zogenaamde Kunstmoer gerealiseerd. Deze Kunstmoer De Grous heeft tot doel beeldende kunst van lokale bodem onder de aandacht te brengen van inwoners en bezoekers van de gemeente.
Langs de wanden van de hal en gangen zijn bijna 60 meter ophangrails aangebracht, met de bedoeling dat kunstenaars uit de gemeente Stein hieraan hun twee-dimensionaal werk kunnen laten zien. Er is ook ruimte voor drie-dimensionaal werk in vitrines en op sokkels.
Om het geheel in goede banen te leiden heeft de Culturele Werkgroep Stein, als beheerder van Kunstmoer De Grous, een voorlopige projectgroep benoemd en een aantal spelregels opgesteld.
Openingstijden: ma t/m za 10.00 – 18.00 uur & zo 12.00-18.00 uur
MFC De Grous I Heerstraat Centrum 38 I Stein
Expo Maasart
is de nieuwe titel van de jaarlijkse uitwisselingstentoonstelling van de Maasmechelse Kunstkring (MAKK) en Kunstkring Maaskentj (KKM). Voorheen stond deze expositie bekend onder de naam “Biënnale”. Het is dit jaar alweer de vijftiende editie.
Ooit begonnen op initiatief van MAKK die een aantal Steinse kunstenaars had uitgenodigd, is dit uitgegroeid tot een jaarlijks evenement dat afwisselend in Maasmechelen en Stein wordt gehouden. Een mooi voorbeeld van internationale culturele samenwerking tussen twee buurgemeenten die worden gescheiden door de grensrivier de Maas.
- Alle
- beeldhouwkunst
- fotografie
- houtbewerking
- illustraties
- keramiek
- Kunstkring Maaskentj
- Maasmechelse Kunstkring
- mix media
- schilderkunst
- tekenkunst
Marc Smeets
Na het afronden van de leergangen fotokunst aan de Gemeentelijke Kunstacademie te Maasmechelen volgde Marc een opleiding beroepsfotograaf (portret- en productfotografie) aan Synta-Pxl te Genk. Fotokunst is zijn manier van zelfexpressie waarbij hij zich bewust is van zijn eigen voorkeuren en associaties. Hij probeert zijn visie om te zetten in beelden die zijn verhaal vertellen en uiting geven van mijn diepste zelf zonder er woorden bij te gebruiken. Hij zegt hierover: “als ik mijn verhaal in woorden zou kunnen vertellen, dan zou ik mijn camera niet altijd moeten meezeulen…”
Kirstin Bemelmans
Passioneel, speels, chaotisch, vrolijk, emotioneel, openhartig, kwetsbaar, intuïtief, kleurrijk, impulsief…
Zo ben ik. Zo zijn mijn schilderijen. Ik beken kleur. Ik bén kleur.
In een wereld waarin men aan zoveel voorwaarden moet voldoen, geeft schilderen mij een ongekende vrijheid.
Ik schilder op de achterkant van plexiglas, dat wil zeggen in spiegelbeeld en onbewerkbaar. De controle loslaten is een onderdeel van mijn schilderproces. Helemaal in vertrouwen, net zoals ik leef.
Werken met felle kleuren is een drang die onstuitbaar is. De wereld is vaak al zwart-wit genoeg.
Youth
Sandra Reinaers
Sandra’s werken zijn gemaakt met een strijkijzer en gekleurde bijenwas. Deze kunstvorm noemt men encaustic art, wat letterlijk betekent “door warmte inbranden”, een schildertechniek die stamt uit de oudheid. Zij laat zich spiritueel leiden en kan zo de mooie boodschappen overbrengen op papier, deze verschijnen dus spontaan en ongecontroleerd. Iedereen vanuit zijn eigen beleving ziet iets anders erin. Kleuren, figuren en patronen zijn belangrijk en door dit samenspel hoopt Sandra de emoties van het publiek los te kunnen maken. Deze kunstwerken zijn gedrukt op aluminium voor een duurzaam gebruik, zowel binnen als buiten.
Vierluik
Rik Linkens
Rebel in woorden, verf, hout en steen.
Steeds op zoek naar het simpele, het diepere, het tegenstrijdige.
Steeds op zoek naar vragen op zoveel antwoorden.
Gewoon Rik
Metal art 1
Michael Magnus
In zijn kindertijd was Michael al gefascineerd door fotografie. Vooral door de techniek daarrond, en het mystieke: het schemerlicht in een fotostudio, de lampen en de apparatuur, het typische klikkende geluid van een camera… Zijn voorkeur gaat er naar uit om mensen te fotograferen in een studio omgeving, waarbij hij probeert een bepaalde sfeer te creëren. Michael probeert nét iets méér met een beeld te doen, dan alleen maar weergeven. Hij wil er een emotie in te leggen en/of het te bewerken door gebruik te maken van diverse technieken.
Woman 1
Marion Janssen
Marion is al meer dan 15 jaar actief met het maken van beelden in zelfhardende klei. Zij beschouwt dit als een uit de hand gelopen hobby. De beelden worden volledig zelf opgebouwd, soms met behulp van een ijzeren frame. Daarnaast geeft zij ook workshops in haar eigen atelier in Maasmechelen, in beelden maken en schilderijen in mixed media. Een gedeelte van haar werk is te vinden op haar
website www.marion-art.be.
Appel
Marij Jaeken
Sinds het jaar 2000 is Marij bezig met keramiek, voornamelijk met porselein volgens eigen ontwerp. Haar werken zijn fragiel en abstract. Momenteel is zij bezig aan een cross-over project schilderen in combinatie met keramiek aan de Academie in Maasmechelen. In haar schilderijen combineer zij schilderen met porselein.
Spinnenweb 1
Jimmison Costa
Jimmison komt uit Brazilië; 10 jaar geleden verhuisde hij naar België. Hij woont hier graag, maar soms mist hij zijn familie en vrienden. Als kunstenaar is Jimmison volledig autodidact. Hij werkt hoofdzakelijk met acryl en schildert voornamelijk gezichten omdat hij de mens als sociaal wezen heel belangrijk vindt. Hij hoopt met zijn schilderijen de mensen te raken en opnieuw met elkaar in contact te laten komen. Zijn schilderijen helpen hem om zich meer thuis te voelen: “mijn kunst is zo levendig dat ik me nooit alleen voel”.
Model
Jetty Zeppi
Jetty heeft haar opleiding afgerond aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maasmechelen. Het liefst schildert zij op papier, doek en zelfs op stokken! Mixed media en linosnede kunnen haar ook bekoren. Wellicht kunnen haar verschillende werken een inkijkje gunnen in haar wereldje: zij probeert zich altijd opnieuw te ontdekken zodat het creatieve proces een uitdaging blijft.
Wanddecoratie I
Ine Jonkers
Bezig zijn met haar handen is Ine’s passie. In diverse creatieve disciplines is zij thuis, waaronder keramiek. Haar kennis en werken komen voort uit autodidactisch handelen en door het volgen van workshops. Zo is zij altijd op zoek naar uitdagingen, door het gebruik van verschillende kleisoorten en technieken, om vorm te geven aan haar werken. Het afwerken van haar creaties is heel divers, waarbij zij zich grotendeels laat leiden door het werkstuk en haar gevoel. Hierbij maakt Ine gebruik van engobes, terra sigillata, sulfaten en zouten vermengd met natuurlijke materialen (pitfire), glazuren en raku techniek.
Stapeling 1
Guido Thomassen – MAKK
Guido Thomassen is een fotograaf en kunstenaar uit Maasmechelen (B). Hij is steeds op zoek naar ongewone standpunten van waaruit hij fotografeert. Zijn onderwerpen zijn zeer gevarieerd waardoor je steeds in een andere wereld terechtkomt. De grafisch bewerkte kunstwerken geven de bezoekers de gelegenheid om zelf een eigen wereld te creëren waarbij ze hun verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan.
Lava flow
Elianne Verstraete
Elianne heeft haar opleiding schilderkunst en keramiek gevolgd aan de Gemeentelijke Akademie te Maasmechelen. In beide disciplines is zij afgestudeerd in de specialisatiegraad. Momenteel volgt zij een crossover project aan deze Akademie; een combinatie van schilderkunst en keramiek
Drie kommetjes
Eliane Wijnants
In een hoofdzakelijk figuratieve stijl zijn portretten van mens en dier voor Eliane een specialiteit geworden. Hierbij speelt zij met materialen, texturen, en vormen. Veel uit haar schildersopleiding komt hierbij goed van pas. Ook werkt zij veel in opdracht, met name asurnen. Volledig naar de wens van de nabestaanden, zodat geen enkele urn identiek is. Op een heel speciale manier draagt zij bij aan een mooie herinnering aan een dierbare.
Drie vriendinnen
Alesya Baldassari
Zij studeerde af als Master in de kunstwetenschappen. Deze opleiding was de basis voor haar verdere werk, waarin literaire kunst nauw verweven is met artistieke vormgeving. Alesya reist veel en is dol op duiken. Haar liefde voor de onderwaterwereld en zeedieren kwam duidelijk tot uiting in haar debuutroman “Yaxil Tun” (Het mysterie uit de diepte) in 2022. Dit kreeg een vervolg in het sprookje “Zeemeerminnetje Anastasia en haar waterwereldvriendjes”. Alle illustraties van haar boeken zijn van haar hand.
Yaxil Tun 1
Jacques van Laar
Voor Jacques is met name het landschap een onuitputtelijke bron van inspiratie. Steeds vaker gaan daar gebouwen een rol in spelen. Het uitgangspunt blijft evenwel een vrije interpretatie van de leefomgeving, in veel gevallen sterk gestileerd en geabstraheerd, volledig imaginair. Lijnen, sferen en kleuren bepalen sterk het beeld, met een voorzichtige hint naar het werk van Willem Oepts en Nicolas de Staël.
Zomerlicht
Piet Op den Camp
Piet Op den Camp, geboren in Stein, ontdekte in de laatste jaren van zijn werkzame leven zijn passie voor kunst. Hij begon met tekenen en schilderen bij Expressiegroep de Ruif. Na zijn pensioen verdiepte hij zich in keramiek en studeerde af aan de Academie Maasmechelen, waar hij zich specialiseerde in pitfire.
Tegenwoordig is zijn belangstelling verlegd naar glazuren.
Stapeling met vogel
Loek Nieuwendijk
Loek maakt uitsluitend beelden in hout, dat hij vaak in zijn directe omgeving vindt in het bos. Ook werkt hij graag met thuja-wortelhout dat hij uit Marokko haalt. Bij het kappen gaat hij intuïtief te werk, op zoek naar wat zich in het hout verbergt. Vormen en structuren van het hout bepalen daarbij het uiteindelijke resultaat. Zelf is hij vooral het hulpmiddel dat hamer en beitel vasthoudt. De delen van het hout die hij bewerkt worden zo glad gepolijst dat zelfs het hardste hout weer zacht aanvoelt. Zijn beelden zijn dan ook niet alleen om naar te kijken, maar vooral ook om te voelen. Sjus bebievötjes!
Yvonne Boerakker
Yvonne is een zoeker en bezig zijn met kunst is voor haar een onuitputtelijke ontdekkingstocht. Een zoeker is iemand die speurt; niet noodzakelijkerwijs iemand die vindt. Het is ook niet iemand die per se weet waarnaar hij/zij op zoek is. Yvonne’s zoektocht bracht haar nu op het pad van werken met houtskool met karton als drager. Ook zijn bomen een vaak terugkerende inspiratiebron.
Els Haine-Schols
De menselijke vorm spreekt mij sterk aan en de meeste werken zijn hier dan ook op gebaseerd. Er worden verschillende materialen – van conceptuele aard – aan de werken toegevoegd. Deze hebben een klassieke uitstraling. Ik geef ieder werk een individuele toets. Mijn gevoel bij een beeld vertaal ik in een persoonlijke en unieke creatie, reikend van een herinnering tot een maatschappelijke gebeurtenis.
Speels
Mary Vink-Haane
De vondst van een Frans fotoboekje van rond 1900 is de aanleiding geweest voor een serie portretstudies met als thema ‘Aangetast’. Aangetast door de tijd, de elementen, door mij… Vergane glorie als inspiratiebron voor nieuw werk waarbij voor- en achtergrond in elkaar overlopen. De bedoeling is om, ondanks de aantastingen, recht te doen aan de tijdgeest van meer dan 120 jaar geleden.
Aangetast
Ton Coops
Ton Coops heeft oog voor mooie dingen om zich heen en als kunstenaar brengt hij een ode aan de schoonheid. De echte passie is het omzetten van gedachten via het handwerk naar een sculptuur, meestal een gestileerd bronzen of hardstenen beeld.
Ton geeft vorm aan begrippen als kracht, stroomlijn, transparantie,
met als resultaat een beeld met interessante lijnen en diepte.
Sommige beelden dragen nog een naam maar veel andere slechts een nummer. De beschouwer vult zo nodig zelf een naam in…
Anton de Joode
Lange tijd al teken en schilder ik de BOOM, in al zijn verschijningsvormen. Hij blijft mij boeien, is een dankbaar model, dat zich aanpast aan de seizoenen en zich daardoor steeds weer anders laat zien. Doorgaans werk ik figuratief, met nu en dan een abstraherende zijsprong.
Der Schneebaum
Marlies Op den Camp
Mijn werk ontstaat hoofdzakelijk uit pure emotie en/of sfeer.
Nu zijn in mijn abstracte werken onbewust landschappen en/of vreemde werelden ontstaan. Wij leven momenteel immers in een heel onvoorspelbare wereld. Op vakanties maak ik foto’s van diverse landschappelijke elementen. Vooral uit het lijnenspel haal ik veel inspiratie voor mijn schilderijen.
Programmatie Kunstmoer 2024
28 sep t/m 06 okt
Expo Maas-art 2024
kunstenaers van de maaskentj
27 nov t/m 07 jan
Miet Dreissen & Veronique Schulpen
MFC De Grous
Openingstijden: ma t/m za 10.00 – 18.00 uur, zo 12.00-18.00 uur.
Deelname is gratis. Met andere woorden, wie zich aanmeldt, kan in principe meedoen als je:
* geboren en/of getogen bent in de gemeente Stein
* woonachtig ben in de gemeente
* een actieve relatie hebt met de gemeente
Er wordt wel gekeken naar de verschillende combinatiemogelijkheden.
Deelname is te allen tijde voor rekening en verantwoordeling van de exposerende kunstenaar
De kunstenaar draagt zelf alle (eventueel) met de expositie verband houdende kosten
Geëxposeerde werken worden door de beheerder (CWS) niet verzekerd
Exposanten kunnen voor eigen rekening en verantwoording het eigen werk verkopen